Masło kakaowe – wszystko co powinniśmy o nim wiedzieć

12 kwietnia, 2022

Masło kakaowe (Theobroma Cacao Seed Butter), znane też jako olej kakaowy lub tłuszcz kakaowy. Jadalne, o łagodnym smaku i aromacie czekolady, przywodzi na myśl przede wszystkim słodkie skojarzenia. Skąd pochodzi i jakie płyną korzyści ze stosowania tej niezwykle odżywczej i pachnącej substancji? Poznajmy jego cenne właściwości i zbawienny wpływ na cały nasz organizm. 

Co to jest masło kakaowe?

Masło kakaowe to tłuszcz pozyskiwany z nasion owoców kakaowca. Uprawę kakaowca zapoczątkowano w krajach Ameryki Południowej i Środkowej, bo to z tamtejszych wilgotnych lasów tropikalnych pochodzi to niewysokie drzewo. Połowa światowych upraw tej rośliny znajduje się obecnie na terenie Afryki Zachodniej, głównie Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej. 

Owoce kakaowca przypominają kształtem piłkę futbolową. Ich najcenniejszą częścią są nasiona. Dojrzałe owoce, po zebraniu z drzew, rozcina się, a następnie wydobywa wszystkie ziarna i usypuje z nich kopiec. Tam fermentują przez kilka dni, ukryte pod liśćmi bananowca. Nasiona następnie suszy się, praży i mieli na gęstą, ciemną masę, z której na ciepło wytłacza się z olej. Pozostałości wykorzystywane są do produkcji kakao.

 Od wieków ziarna kakaowe są cenionym surowcem. Majowie przygotowywali z nasion kakaowca aromatyczny napój na zmęczenie, z kolei Aztekowie uważali je za drogocenny środek płatniczy ważniejszy niż złoto. 

 Masło kakaowe jest bardzo twarde, posiada jasnobrązową barwę, przyjemny i delikatny zapach czekolady.

Zastosowanie masła z ziaren kakaowca.

Masło kakaowe znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym. Idealnie sprawdzi się w roli naturalnego leku oraz skutecznego kosmetyku.

 Podobnie jak tradycyjne kakao wykorzystywane jest w produkcji słodyczy –  jest głównym składnikiem czekolady białej. Surowiec ten jest rzecz jasna dość kaloryczny – w 100 gramach znajduje się ponad 880 kcal. 60% zawartości stanowią tu nasycone kwasy tłuszczowe. Nie poleca się więc spożywać go zbyt często. 

Masło kakaowe wykazuje wiele cennych właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych. W temperaturze pokojowej jest ciałem stałym i rozpuszcza się w 30-35 st. C;  łatwo rozprowadza się na skórze i szybko się wchłania. Posiada ono również imponującą trwałość, wynoszącą ok. 2-5 lat, głównie ze względu na znaczną zawartość przeciwutleniaczy.

Tłuszcz z nasion kakaowca więc nie przypadkowo jest jednym z najbardziej popularnych składników przeznaczonych do pielęgnacji ciała i włosów. Wykazuje zdolności polepszania kondycji zdrowotnej skóry, zapobiegania wszelkim stanom zapalnym i przedwczesnym oznakom starzenia, a także pozytywnego wpływania na wygląd i stan włosów. Przyjrzyjmy się więc bliżej temu smakowitemu, naturalnemu kosmetykowi.

Czy masło kakaowe jest zdrowe dla skóry?

Masło kakaowe posiada silne działanie lecznicze – było używane w medycynie już około 3000 lat temu. Dziś jest chętnie wykorzystywane do produkcji kremów leczniczych i maści;

– likwiduje objawy egzemy, wysypki, atopowego zapalenia skóry,

– zapobiega stanom zapalnym,

– chroni przed szkodliwymi czynnikami atmosferycznymi tj. słońce, mróz, wiatr,

– redukuje drobne rany i oparzenia, łagodzi podrażnienia spowodowane poparzeniem słonecznym

– stosowany jako maść na reumatyzm, w gorączce na malarię,

– używany w aromaterapii – działa relaksująco i odprężająco, zmniejsza dolegliwości bólowe,

– uzupełnia niedobory witamin i pierwiastków tj. magnez, potas, żelazo, wapń.

Wykazuje niemal 100% biozgodności ze skórą, jest dobrze przez nią przyswajane i wchłaniane. Oznacza to, że bez obaw mogą je stosować osoby z atopowym zapaleniem skóry, alergicy i osoby posiadające wrażliwą, podatną na stany zapalne skórę. Produkt bardzo szybko rozpuszcza się w kontakcie ze skórą. Znakomicie sprawdzi się także w codziennej pielęgnacji przy suchej, wrażliwej i swędzącej skórze. Jest bezpieczne dla dzieci oraz alergików. Warto też sięgnąć po produkt w formie delikatnego musu o sprawdzonym składzie, łączącym najwyższej jakości tłuszcz z ziaren kakaowca z 3 równie wartościowymi surowcami – shea Nilotica, jojoba i olej kokosowy. Takim jest w 100 % naturalny kosmetyk YAABA Face&Body – jego niewątpliwą zaletą jest konsystencja pianki (musu) dającej się łagodnie rozprowadzić nawet po dotkniętych chorobowo obszarach skóry.

Korzystne działanie masła kakaowego wynika z dużej zawartości witaminy E i polifenoli, naturalnych związków o szerokim spektrum działania. Polifenole między innymi wpływają hamująco na procesy zapalne. Wykazują się właściwościami antyoksydacyjnymi, dzięki czemu zmniejszają ilość uszkodzeń i wzmacniają procesy odnowy i regeneracji komórek skóry. Skóra jest zdrowsza, bardziej elastyczna, odporniejsza na czynniki szkodliwe.

Odmładzające właściwości masła kakaowego.

Masło kakaowe nierafinowane jest bogate w witaminę E, sole mineralne, alkaidy i polifenole oraz nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi, dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów opóźnia procesy starzenia się skóry oraz zmniejsza widoczność zmarszczek i blizn. Doskonale pielęgnuje skórę, zawarty w składzie kwas oleinowy ma silne działanie nawilżające i natłuszczające. O to zalety kakaowca:

  • zwalcza wolne rodniki
  • stymuluje produkcję kolagenu
  • uzupełnia niedobory witamin i pierwiastków
  • zapobiega nadmiernemu wysuszaniu skóry
  • likwiduje przebarwienia
  • wygładza spierzchnięte i popękane wargi
  • zmiękcza zrogowaciałą skórę stóp i łokci

Masło kakaowe zawiera naturalne filtry UV, warto je zatem nakładać także przed ekspozycją na słońce. Nadaje skórze subtelny brązowy odcień. Znane jest jako składnik brązujących kremów i balsamów. Możemy stosować je w surowej postaci, jeśli chcemy wyrównać koloryt skóry, utrwalić opaleniznę, a przy okazji złagodzić podrażnienia po opalaniu. Niewielka porcja masła kakaowego rozpuszczona w wannie sprawi, że kąpiel stanie się nie tylko aromatyczna, ale również nawilży skórę całego ciała.

Pielęgnacja włosów i skóry głowy masłem kakaowym.

Masło kakaowe jest naturalnym kosmetykiem do włosów oraz skóry głowy przy suchej, swędzącej skórze. Stanowi doskonałą maskę na włosy przesuszone, z tendencją do łamania się, rozdwajania i puszenia – wykorzystuje się go również do olejowania włosów. Preparat należy dokładnie wetrzeć w skórę głowy i rozprowadzić na całej długości włosów, pozostawić na ok. 2 godziny, następnie dokładnie spłukać i umyć szamponem. Regularne stosowanie masła kakaowego daje zadowalające efekty w postaci głębokiego nawilżenia, wygładzenia i odbudowy struktury włosów bez ich obciążenia.